Forskning viser at i familier hvor de har klare regler om alkohol, drikker tenåringen mindre og mer forsiktig. Et godt råd er derfor å snakke med tenåringen om alkohol og ha klare regler. Her på kjipeforeldre.no får du tips til hvordan du kan gjøre mer av det som funker.

I flere undersøkelser har barn og unge blitt spurt om hva som veier tyngst når det kommer til spørsmål rundt alkoholbruk. Hvorfor velger for eksempel noen unge å debutere når de er 14 år, mens andre venter med å drikke alkohol til de er 18? Det kan være nærliggende å tro at det er det vennene gjør som er mest viktig. Eller er det kanskje media som påvirker? Undersøkelser viser imidlertid at det er foreldrene som er den viktigste påvirkningsfaktoren når det kommer til alkohol.

Så heldige er vi foreldre altså! Vi har en unik posisjon til å påvirke våre barn og dytte dem i riktig retning. Men det kan oppleves som lettere sagt enn gjort.

 

 

 

 

Snakk med barnet ditt om alkohol fra barnealder og gjerne før de kommer i tenårene. Denne samtalen er det best å ta når barnet selv inviterer til den. Jo oftere og mer naturlig du snakker med barnet ditt om alkohol, jo lettere blir det for dere begge.

Det er aldri for tidlig å begynne praten om alkohol hvis du tilpasser samtalen til alderen på ungen. Ved å ha en åpen dialog signaliserer du til barna dine at dette er noe som ikke er farlig å snakke om.

Det er heller aldri for sent å snakke med barna om alkohol. Du har ingen grunn til å være fortvilet hvis du allerede har en tenåring i hus og føler at du ikke har forklart dette godt nok. Det kan være lurt å tenke gjennom hva du har lyst til å formidle og hvordan du vil gjøre det. Det er viktig å være åpen, ærlig og lyttende i møte med ungdommen.

 

 

Det er mest sannsynlig barnet ditt som bringer temaet alkohol på banen første gang i tidlige barneår. Dere trenger ikke lage et “familieråd”- nå skal vi snakke om alkohol. Jo oftere og mer naturlig du snakker med barnet ditt om alkohol, jo lettere blir det for dere begge. Hva er det du ønsker å kommunisere, hvilke regler er viktige for deg og dere som familie? Hva er det du ønsker at barnet ditt skal ta med seg inn i tenårene som tanker og assosiasjoner rundt alkohol? Med alkoholens sentrale plass i livene våre, enten det er fredagspilsen, søndagsmiddagen eller dagens avisoverskrift, finnes det mange mulige åpninger for å starte en samtale rundt alkohol.

 

Både barnet og den voksne er i en prosess når det gjelder temaet alkohol. Den voksne trenger å øve seg på å snakke om temaet, mens barnet/tenåringen er i utvikling og vil gjøre seg nye observasjoner og erfaringer som gir behov for nye diskusjoner. Tenk på det som en samtale som går over flere år. Sjekk hvor barnet er i løypa, og vær lydhør. Om du er forberedt og klar for en prat rundt alkohol, vil barnet ditt erfare at det var en ok opplevelse å snakke med deg. Da blir det lettere å ta opp tråden en annen gang for dere begge.

 

Spørsmålene om alkohol kommer. Det beste du kan gjøre er å sørge for at du er den barnet ditt kommer til med spørsmålene sine. Sannsynligheten for at det skjer øker ved at du er forberedt, ærlig, interessert og at du ikke bare snakker, men også lytter.

Kroppsspråk, tonefall og øyekontakt vil påvirke hvordan samtalen blir og hvordan det oppleves å snakke sammen for dere begge. Tenk over at dette bør være mer som en samtale mellom dere enn en formaning fra deg til tenåringen.

Det er helt ok å møte spørsmål fra tenåringen med svar som ”jeg vet ikke” eller ”dette synes jeg det er vanskelig å snakke om” eller ”kan jeg få tenke litt på det og komme tilbake til deg?”. Du trenger ikke være den som har alle svarene, men du skal jobbe for å beholde posisjonen som den barnet ditt kommer til med sine spørsmål.

 

 

Har du vært full? og andre vanskelige spørsmål fra tenåringen:
Barn og unge kan ha mange spørsmål om alkohol. Hver og en av oss må selv avgjøre hvor mye man vil fortelle. Det går fint an å være ærlig uten å legge ut om sine ungdomsopplevelser med alkohol. Ofte kan det også være at barnet spør om noe annet enn det du tror. Slike spørsmål kan være en fin måte å starte en mer generell samtale om alkohol. Alle foreldre må selv velge hva og hvor mye de vil si, og det er viktig å huske at du er mer veileder enn en historieforteller.

 

 

Hvorfor drikker du og andre voksne?
– Jeg drikker fordi jeg liker smaken og fordi alkohol kan få oss voksne til å slappe av og føle oss bra. Men, det finnes andre måter å føle seg bra og avslappet på. Det finnes mange gode sider med å drikke alkohol, men også noen ikke så gode sider ved det. Alkohol er for eksempel ikke bra for kropper som fortsatt vokser. Derfor må man være 18 år før man kan drikke. Hva tenker du om at voksne drikker alkohol?

 

Hvordan føles det å være full?
– Du kan føle deg litt svimmel og hvis du er i godt humør kan alt virke mer morsomt. Men hvis du er trist, så kan du bli enda tristere. Alkohol er liksom et forstørrelsesglass på følelsene våre. Når man drikker alkohol kan du også miste noen filter og hemninger, og for eksempel bry deg mindre om hva du sier og gjør. Hvis du blir for full kan du også bli veldig dårlig dagen etterpå. Da kan du kanskje angre på ting du har sagt eller gjort.

 

Hva smaker alkohol?
– Ulike typer alkohol smaker forskjellig. Øl smaker mer bittert, mens vin smaker litt som sur saft. Som regel så liker man ikke smaken på alkohol første gangen man drikker.ILLUSTRASJON AVOGTIL

 

Når drakk du første gang?
– Jeg er nysgjerrig på hvorfor du lurer på dette. Jeg drakk første gang da jeg var XX. Det var alt for tidlig og jeg skulle ønske jeg hadde ventet til jeg var 18.

 

Har du vært full?
– Hva tenker du det vil si å være full? Jeg har noen ganger drukket så mye at jeg ble dårlig dagen etterpå. Det var ikke så hyggelig.

 

Hvorfor drikker du så mye i ferier?
– Vi voksne drikker kanskje mer når vi har fri og vil slappe av. Hva synes du om at vi drikker mer i ferier?

 

Som foreldre kan dere ha ulike holdninger og erfaringer med alkohol. Det er greit å fortelle tenåringen at dette er et tema dere som foreldre mener forskjellig om. Det at voksne har ulike meninger kan det være mye god læring i, og kan sette i gang tanker og stimulere til egne valg hos tenåringen.

 

Så har det skjedd: tenåringen din har kommet full hjem. Mest sannsynlig setter det en del følelser i sving hos dere som foreldre. Sjekk at tenåringen din er ok og ikke viser tegn på alkoholforgiftning før du får han/henne i seng. Vent med den store praten til dagen etterpå.

Sett av tid til en ordentlig samtale. Still konkrete spørsmål om hva som har skjedd, hva tenåringen drakk og hvem han/hun var sammen med. Ikke gjør dette til et forhør, men spør gjerne om hvilken opplevelse tenåringen har hatt. Beskriv hva du føler, at du er opprørt, sint, redd eller skuffet. Ta en ny gjennomgang av hvilke regler dere har satt rundt alkohol og hvorfor disse reglene er viktige. Bestem deretter hva som skal skje videre. Er det naturlig med noen sanksjoner etter brutte avtaler? Skal dere skjerpe praksisen med for eksempel henting på fest?

All forskning viser at i familier hvor de har klare regler om alkohol, drikker tenåringen mindre og mer forsiktig. Et godt råd derfor å ha klare regler, og sanksjoner for å bryte dem. Våg å være kjip.