Det kan være vanskelig å ha tenåringer i hus som er nysgjerrige på alkohol, men vi foreldre må våge å være kjipe. Å være foreldre er ikke en popularitetskonkurranse.

Det kan være vanskelig å ha tenåringer i hus som er nysgjerrige på alkohol, men vi foreldre må våge å være kjipe. Å være foreldre er ikke en popularitetskonkurranse. Sett klare grenser og ”stå i det” selv om det kommer høylytte protester fra tenåringen. Noen ganger må man være ”cruel to be kind”. Ved å sette grenser viser du at du er til å stole på. Du er en forelder. Ikke en kompis.

 

Snakk med barna dine! Ungdommen trenger å få prate med noen om det de opplever. Vær interessert, nysgjerrig og ha respekt for det det de sier og føler. Prøv å ikke dømme dem eller å rette på det de sier.

Gjør praten om alkohol til en naturlig del av samtalen og ikke til noe KJEMPESTORT. Still ungdommen åpne spørsmål, som: ”hva er det fineste du har gjort denne uken?” De viktigste samtalene starter gjerne tilfeldig, med et tema som tilsynelatende er uviktig. Vi ønsker alle det beste for barna våre. Ikke minst ønsker vi å forstå hva som foregår inne i hodene deres.  Vær til stede. Vær nysgjerrig.
Les mer om hvordan snakke med tenåringen om alkohol her.

Ungdomstiden kan by på mange diskusjoner og ”ekstraomganger”. Om du til tider kjenner på å ha fått en kverulant i huset, så prøv å se på tenåringen din som en utfordrende og interessant diskusjonspartner – også når det gjelder alkohol.

”Alle andre” får sannsynligvis ikke lov til å drikke alkohol, gå på fester eller se filmer med 18-års grense. Sjekk likevel dette med andre foreldre. Snakk sammen. Skap foreldrenettverk i nærmiljøet. Gjør ungdommen klar over at du faktisk har oversikt over hva ”alle andre” får lov til. Ved å ha en åpen dialog med andre foreldre blir det lettere å holde oversikt over ungdommen. Dessuten er det trygt å ha andre i samme situasjon å støtte seg til. Det er lettere å være en «kjip» forelder sammen med andre som er like kjipe. Sammen er vi sterke.

 

 

En av de mest seiglivede mytene som finnes er at det er lurt å sende alkoholholdig drikke med barn under 18 på fest fordi da ”vet du i alle fall hva de drikker”. Ungdom som får smake hjemme eller som møter aksept hjemme for at de drikker alkohol, drikker mer og oftere ute blant sine jevnaldrende.

Vær tydelig på at du ikke aksepterer at barnet ditt drikker før han eller hun er 18. Ved å være tydelig blir det mindre sannsynlig at ungdommen bryter reglene. Ungdommer vil alltid pushe grenser, men grenser føles samtidig veldig trygt for dem. På den måten kan de også bruke deg som en «unnskyldning» for å si nei til alkohol. «Nei, jeg vil ikke drikke for da kommer jeg i trøbbel med foreldrene mine». Ungdomstiden er fylt med usikkerhet og det kan være godt å ha en kjip forelder å skylde på.

 

 

Vi ønsker alle det beste for barna våre. 90 % av oss voksne drikker alkohol. Det gjelder å finne en balanse mellom alkoholbruk og hvordan man forholder seg til alkohol på en måte som er bra for hele familien. Det vet vi alle kan være utfordrende. Det handler kanskje ikke om å bli avholds, men heller om å bruke alkovett og ha et bevisst forhold til når og hvor mye man drikker. Ungdom i dag ser opp til foreldrene sine som rollemodeller også når det kommer til alkohol. Alkoholvaner og holdninger går i arv. Barna speiler ofte det de har vokst opp med.

 

Ved å bry deg om vennene til ungdommen din og ha et åpent hjem øker du sjansen for at de føler at de kan komme til deg med spørsmål og problemer. Også når det kommer til alkohol.  Lær barna dine at de har ansvar for vennene sine. Gi klar beskjed til ungdommene om at de MÅ ringe hvis de har kommet i en vanskelig situasjon eller opplever at venner er i trøbbel fordi de har drukket for mye. Prøv å vente med praten til dagen etter hvis ungdommen din eller vennene deres kommer hjem full.

 

 

Gi barnet faste “innetider” og vær våken når ungdommen kommer hjem. Hent ungdommen på fest, lag gjerne kjøregrupper sammen med andre «kjipe» foreldre. Mange vil faktisk sette pris på dette. For å kunne følge med må man også gå noen runder med seg selv når det kommer til sitt eget alkoholkonsum. Dersom vi foreldre ikke er kjørbare etter klokken syv i helgedagene, slutter ungdommen etter hvert å regne med at mor eller far kan hente på fest. Vær tydelig på at det er greit at ungdommen ringer hjem uansett når eller hvorfor.

Husk at for de aller fleste er ungdomstiden fylt med forelskelse, musikk, gode opplevelser og minner for livet. Vi har våre barn til låns, og før vi vet ordet av det har de forlatt redet. Selv om årene går fort, har du en unik mulighet til å gjøre en stor forskjell i deres liv mens dere bor under samme tak. Det gjør du best ved å være både kjærlig og kjip. For enn så lenge er du fortsatt kongen.